Wat is social drm of een watermerk bij ebooks?

Social drm is een markering die zichtbaar, onzichtbaar of beide wordt aangebracht in ebookbestanden. Het doel is om bij illegale verspreiding van een ebook te achterhalen wie de oorspronkelijke koper is. Social drm verhinderd kopiëren van ebooks niet in technische zin, maar de eigenaar zal drie keer nadenken voordat hij een gekocht ebook aan andere geeft.

DRM

Social drm is de opvolger van DRM wat staat voor Digital Rights Management. Dat was een technische beveiliging waardoor een gekocht ebook technisch gekoppeld werd aan één specifiek apparaat. Wanneer je het ebook kopieerde op een ander apparaat was je niet in staat om dit te lezen.

DRM vergt speciale software op de ereader en de computer waar je het ebook op bestelde. Het was een hele rompslomp. Zoveel zelfs dat het makkelijker was om een ebook illegaal te downloaden en op je ereader te zetten dan een te kopen.

De elektronische beveiliging van ebooks met DRM bleek met speciale programma's makkelijk te verwijderen zijn. Hierdoor kon je van een drm beveiligd ebook een onbeveiligd ebook maken. Uiteindelijk hebben de meeste uitgevers gezien dat de "rompslomp" veel potentiele ebook kopers weghield bij webshops.

De meeste uitgevers zijn overgeschakeld naar social drm.

Social DRM

Bij social drm wordt zichtbaar of onzichtbaar of een combinatie van beiden, een watermerk in het ebook aangebracht. Dit watermerk kan op verschillende manier in het ebook verwerk zijn. In de zichtbare vorm zal je bijvoorbeeld je naam zien of je email adres of een code. Hoe en waar dit zichtbaar is bepaalt de verkoper. Tijdens de verkoop van het ebook wordt aan het oorspronkelijke boek watermerken toegevoegd.

De meest irritante vorm is dat op iedere pagina in de kop of voet je naam zichtbaar is. Het kan ook veel subtieler, bijvoorbeeld als een van de eerste of juiste laatste bladzijde van het ebook.

Naast de zichtbare markeringen (watermerk) kunnen ook onzichtbare codes in het ebook worden opgenomen. Dit zal je wellicht verbazen, hoe kan je nou iets onzichtbaar in een ebook zetten?

Een ebook bestand is heel vergelijkbaar met een webpagina, bijvoorbeeld zoals je deze nu leest. Hoewel je nu alleen maar de tekst ziet die voor je bedoeld is, blijkt "onzichtbaar" veel extra informatie meegestuurd te worden. Deze wordt gebruikt om aan te geven hoe de vormgeving moet zijn van deze pagina. Maar ook kan je dingen verbergen. Zo staat tussen deze twee haakjes ( ) een onzichtbaar stukje tekst.

Klik maar eens met je rechtermuistoets op deze pagina en kies dan voor "bron weergeven" of iets wat daar op lijkt. Zoek in dat bronbestand naar de tekst (met control f) naar tussen deze twee haakjes

je ziet dan dit staan:

Zo staat tussen deze twee haakjes (<!-- dit is de onzichtbare tekst die je normaal niet kan zien -->) een onzichtbaar stukje tekst.

De tekst die staat tussen <!-- en --> staat dus wel op de pagina alleen zie dit dus niet. Op zo'n wijze kan in een ebook dus onzichtbare codes aangebracht worden.

Kan je ebooks kopiëren of uitlenen?

Wanneer een ebook voorzien is van social drm (of geen drm) kan je deze zonder technische obstakels kopiëren. Dit is wettelijk toegestaan zolang dit maar voor eigen gebruik is. Bijvoorbeeld voor het maken van back-up's. Ook mogen andere personen uit het gezin gebruik maken van dit ebook.

Een ebook met social drm kan dus (haast) gebruikt worden als een papieren boek. Uitzondering hierop is het ebook door te verkopen nadat je hem gelezen hebt. Want als de volgende koper dit boek via illegale kanalen verspreid, staat jouw naam (al dan niet zichtbaar) in het boek en zal je mogelijk aangeklaagd kunnen worden voor illegale verspreiding. Het blijft toch een wonderlijke zaak, dingen die vroeger gewoon konden zoals het verkopen van een product als een boek, worden tegenwoordig verboden, gewoon "omdat het kan".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen