Wat houdt tekst reflow in bij epub en pdf documenten op een ereader?

text reflow

Epub is een goed voorbeeld van een ebook formaat dat text reflow ondersteund. Afhankelijk van de breedte en hoogte van je beeldscherm worden de pagina's van het document/boek opnieuw vormgegeven/ingedeeld. De tekst wordt natuurlijk niet aangepast, alleen de presentatie. Op het ene beeldscherm zullen de regels bestaan uit bijvoorbeeld zo'n 60 tekens, bij een ander, wat groter beeldscherm zullen de regels bestaan uit bijvoorbeeld 70 tekens. Hierdoor zal het aantal regels, noodzakelijk om een hoofdstuk weer te geven toenemen of juist afnemen. De term "pagina" is bij een epub publicatie dus een relatief begrip.

We geven een voorbeeld. Hierboven zie je pagina uit een papieren boek (het lichtgrijze gedeelte). Op die papieren pagina staat de zin "The quick brown...//...34567890". Bij deze papieren pagina eindigt de eerste regel bij het woord "jumps" en de tweede regel bij de "4". Op de papieren pagina was gewoonweg niet genoeg ruimte om de zin op één regel te zetten.

Een ereader heeft een ook een bepaalde "regelbreedte" en die is natuurlijk anders dan bij een papieren boek. Deze is afhankelijk van de schermgrootte en de lettergrootte. In ons voorbeeld zou het woord "fox" al buiten beeld vallen. Je wilt natuurlijk wel alle woorden kunnen lezen. Daar zorgt text reflow voor. De woorden die niet meer op de regel passen worden automatisch op de volgende regel geplaatst.

In ons voorbeeld zie je dat in het papieren boek de zin bestaat uit twee regels. Bij de ereader (in dit voorbeeld) is dit vier regels geworden.

Dit houdt in dat de tekst op de pagina van het papieren boek, in dit voorbeeld, meer ruimte (regels) nodig heeft op het ereader scherm. Wat in het papieren boek op een pagina past kost bij deze ereader bijvoorbeeld 1,3 pagina. Hierdoor komt, zonder aanpassingen, de paginanummering tussen het papieren boek en wat je ziet in de ereader niet overeen. Twee oplossing zijn voorhanden: de paginanummering aanpassen in de inhoudsopgave of een trucje toepassen.

Sommige ereader fabrikanten kiezen om de oorspronkelijke paginanummering aan te houden. Dat geeft dan wel een vreemd beeld. Sla je de eerste pagina om op de ereader dan heb je kans dat het paginanummer nog steeds één is. Vreemd want op de ereader zit je op de tweede bladzijde. Soms zie je "pagina 1-2" dan geeft de ereader aan je ziet nu een deel van pagina 1 uit het oorspronkelijke papieren boek en ook al een deel van pagina twee.

Ga je de lettergrootte op je erader vergroten dan zullen nog meer regels noodzakelijk zijn om de oorspronkelijke pagina weer te geven. Je krijgt dan een situatie dat als onderaan je scherm bijvoorbeeld pagina 53 ziet staan en als je omslaat naar de volgende scherm/pagina-op-je-ereader, zie je dat er weer pagina 53 onderaan staat. Dat komt omdat het tweede scherm op je ereader nog steeds pagina 53 toont (omdat eenmaal bij grote lettergroottes meer schermen nodig zijn om een pagina volledig te lezen.

Epub ondersteund van uit zich zelf (dus op alle ereaders) text reflow. Het pdf bestandsformaat kent vanuit zicht zelf geen text reflow. Toch zijn er bepaalde ereaders die text reflow toepassen op pdf documenten. Die ereaders passen een truc toe, die andere ereaders niet kennen. Als je veel pdf documenten denkt te gaan lezen is het sterk aan te bevelen om een erader te selecteren die pdf text reflow ondersteunt.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen