Tablet versus ereader

Als je overweegt een ereader te kopen zal je wellicht ook hebben gedacht, waarom koop ik niet een tablet? Daar kan ik toch ook eboeken op lezen? En een tablet kan je nog voor veel andere zaken gebruiken, dus dat lijkt alleen maar een voordeel te zijn. Inderdaad, een tablet is een heel handig apparaat en daarop kan je zeker een ebook op lezen. Maar prettig lezen doet een tablet niet. Veel te zwaar, korte accuduur, en slecht te lezen met veel omgevingslicht en nog groot ook.

Gewicht

We leggen de tablet op de weegschaal en meten gemiddeld zo'n 500 gram. Dat gewicht is gelijk aan een zeer zwaar en dik boek. En dan geen leesboek maar meer een zwaarlijvig studieboek of encyclopedie. Dat soort zware boeken hou je niet voor je plezier een paar uur lekker in je handen. Dat soort boeken leg je op tafel of op je schoot. Bij een tablet zal het dus niet anders zijn. Een tablet is als "boek" veel en veel te zwaar en is echt niet prettig lezen "uit de hand". De moderne ereader weegt minder dan 200 gram. De laatste versies van de ereaders zitten zelfs rond de 170 gram. Dat is een gewicht dat lichter is dan een klein pocketboek. Een ereader blijkt dus lichter te zijn dan vrijwel ieder boek. Je zal dus geen pijn in je handen krijgen als je daar uren mee gaat lezen. Sterker nog, het is prettiger lezen dan de doorsnee boeken.

Accuduur

De tablet heeft een scherm dat licht geeft, "backlit lcd display", dat vreet energie. Een tablet is na een dag werken toe aan een nieuwe acculading en moet dan onherroepelijk aan de stroom. Op een moderne ereader kan je zo'n twee tot vier weken lezen met één acculading.

Scherm

Een tablet heeft een mooi kleurenbeeldscherm. Daar kunnen de ereaders niet aan tippen. Want die zijn allemaal zwart wit. De tablet heeft echter een scherm "waar licht uit komt". Hoe meer omgevingslicht je hebt des te moeilijker een tablet scherm te lezen is. Lezen in de tuin of voor je tent is haast niet mogelijk op zijn minst niet prettig. Daarnaast reflecteert een tablet scherm enorm en daar heb je buiten flink last van.

Een ereader heeft een scherm die je pas kan lezen als er licht op valt, net als een boek. Is het donker dan valt er niets te lezen. Hoe meer licht beschikbaar is, des te beter het leesbaar is. Buiten, zelfs in de felle zonneschijn, is juist een voordeel bij een ereader, beter leesbaar dan buiten is niet denkbaar. Bij ereaders wordt van een eInk scherm gebruik gemaakt, dat is een totaal anders type scherm dan een tablet. De lcd schermtechniek zal je moede ogen opleveren als je uren naar een tablet hebt getuurd. Bij een eInk scherm is deze vermoeidheid afwezig.

Apps

Het grote voordeel van een tablet is dat je zoveel apps kan downloaden, dat je er haast alles mee kan doen wat je kan verzinnen. Hier gaat de ereader het maximaal afleggen. Bij een ereader kan je geen apps downloaden. Je kan bij een ereader eboeken lezen, een notitie maken en bij sommige krijg je ook nog een webbrowser om op het web te surfen, maar zelfs dat gaat maar heel gebrekkig. Dit is vanwege de beperkte resolutie van een ereader waardoor je vaak horizontaal en verticaal moet scrollen, het scherm toont geen kleuren en bewegende beelden kunnen niet weergegeven worden. Dus buienradar, youtube e.d. is er dus niet bij.

Conclusie

Hoewel een ereader en een tablet op het eerste oog vergelijkbaar zijn, ze zijn draagbaar en hebben allebei een scherm waar je eboeken op kan lezen, blijken ze totaal van elkaar afwijkend. Ieder heeft zijn eigen gebruiksdoel. Op een tablet kan je eboeken lezen, maar als je regelmatig boeken leest dan is het aanschaffen van een ereader zeer sterk aan te bevelen. Dat neemt niet weg dat een tablet hele fijne eigenschappen heeft die menig een niet zou willen missen.

We sluiten af met een uitspraak van een ervaren boekenlezer: "twijfel niet en doe je zelf een plezier, koop een ereader als je van boeken lezen houdt, je zal er geen moment spijt van krijgen".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen