Wat is de optimale schermgrootte van een ereader?

Dit is een gemakkelijke vraag dit hoeven wij ons niet meer af te vragen, we hoeven alleen maar te kijken naar het aanbod van ereaders en je hebt meteen het antwoord. De ereader markt biedt, op een paar exoten na, maar twee schermgroottes aan. Zes inch en vijf inch. Veruit de meeste modellen hebben een zes inch beeldscherm.

Een zes inch beeldscherm heeft de afmetingen van een klein boek. Dat leest lekker weg. De reden dat ereader fabrikanten geen grotere schermen toepassen komt omdat grotere schermen, zwaarder en duurder worden maar ook iets meer energie vragen van de accu.

Voor het lezen van eboeken is een zes inch scherm ideaal. Het leest heerlijk weg. Dat zal zeker te maken hebben met het feit dat de regellengte, het aantal woorden dat op een regel staat, beperkt is. Je ogen kunnen gemakkelijk van het einde van de regel op zoek gaan naar het begin van de volgende zin. Hoe groter het scherm wordt, hoe meer moeite je hebt om met je ogen de volgende regel te vinden. Niet voor niets zijn de kolommen bij een krant zo smal!

Thuis of onderweg

De overweging of je een vijf of zes inch ereader zal kopen moet je laten afhangen of je "onderweg" veel leest, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of voornamelijk thuis. Voor onderweg is een vijf inch scherm aan te bevelen. Lekker licht, en zo klein dat het wellicht in je binnenzak van je jas past of anders zeker in je tas. Een vijf inch scherm heeft natuurlijk minder letters per regel en zal je een pagina iets sneller uitgelezen hebben waardoor je iets sneller de bladzijde moet omslaan. Dit wordt in de praktijk niet als hinderlijk ervaren. Vergelijk het met een pocketbook, dat moet je ook wat vaker omslaan, maar leest wel lekker weg.

Gebruik je de ereader vrijwel alleen thuis dan adviseren we je om een zes inch versie te kopen. Dit is een ideale schermgrootte.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen