Ereader een introductie

icarus essence
Icarus essence

Een ereader is een apparaat waar je heel erg prettig een boek mee kan lezen. Een ebook wordt zo iets dan genoemd, want het boek is een digitaal boek, een bestand. Het lezen met een ereader is net zo prettig als het lezen met een papieren boek. Een ebook lezen met een tablet is niet zo prettig, een tablet is zwaar, de accu is zo op en buiten lezen is vervelend. Dit komt doordat de tablet een lcd scherm heeft terwijl een ereader een heel ander beeldschermtype gebruikt. Dat is een zogenaamd "eInk" scherm en dat leest heel fijn en vermoeid je ogen niet.

Een ereader heeft meestal een scherm met een beelddiagonaal van 6 inch. Dat is vergelijkbaar met een pocketboek maar dan net iets groter. De ereader is voorzien van een oplaadbare batterij (accu) die bij de betere ereaders het weken volhoud op een acculading. Je zou dus een hele vakantie boeken kunnen lezen met een acculading.

De boeken worden elektronisch opgeslagen in het geheugen van de ereader. Meestal is dit geheugen zo'n 1 a 2 GB (gigabyte) groot. Daarin kunnen zoveel boeken opgeslagen worden dat het onhandig wordt om ze allemaal te vinden.

Een ereader is in de basis een klein computertje. De processor die daar in zit is niet enorm snel. Onder normale omstandigheden merk je daar niets van, ga je echter honderden boeken in het geheugen van je ereader zetten dan merk je dat tijdens het starten van de ereader hij veel tijd kwijt is om al die boeken te herkennen en te sorteren.

Wil je een boek lezen op je ereader dan moet je eerst een "ebook" bemachtigen. Dat doe je door een ebook te downloaden. Meestal doe je dat op je computer/laptop. Hoewel gratis ebooks te downloaden zijn, dit zijn ebooks die al heel oud zijn en waarbij het copyright is verlopen, zal je ze normaal gesproken moeten kopen. Bij vele online winkels kan je heel eenvoudig binnen een minuut een ebook kopen en downloaden.

Op dat moment staat op je pc/laptop het ebook. Dat is in 99,99% van de gevallen een bestand (file) die eindigt op .epub. Bijvoorbeeld "Tolkien, J.R.R. - De Heer der Ringen.epub". Om dat ebook op je ereader te kunnen lezen moet dat epub bestand van je computer naar de ereader gekopieerd worden. Dat doe je door de ereader aan te sluiten via een usb kabeltje op je computer. Daarna kan je het bestand naar je ereader kopiëren. Vanaf dat moment staat in je ereader op de "boekenplank" het boek van Tolkien.

Vrijwel alle ereaders zijn voorzien van een aanraakscherm, dat leest wel zo prettig. Met een veegbeweging, alsof je een pagina omslaat, kan je naar de volgende of vorige pagina. Veel, maar niet alle, hebben daarnaast nog knoppen om de ereader te bedienen en naar het volgende of vorige bladzijde te gaan.

In tegenstelling tot een papieren boek kan je, als je ogen wat slechter geworden zijn of het licht wat schemerig wordt, de lettergrootte aanpassen. Ben je brildragend dan is dat best wel fijn. Veel ereaders laten ook toe dat je de kantlijn en interlinie (regelafstand) kan instellen en vaak ook nog het lettertype.

Zodra je gestopt bent met lezen slaat de ereader op waar je gebleven bent, zet je de ereader weer aan dan laat hij de bladzijde zien die je als laatst hebt gelezen.

Het opladen van de accu van je ereader gebeurd met een usb kabeltje. Dit sluit je aan op een usb lader zoals je die gebruikt voor bijvoorbeeld een smartphone. Je kan het kabeltje ook in je computer of laptop steken en in een paar uur zal de accu van je ereader compleet geladen zijn en kan je weer een paar weken lezen.

Als je accu leeg is zullen je ebooks niet verloren gaan, je kan alleen de ereader even niet aanzetten. Zodra je de accu hebt opgeladen kan je gewoon weer doorgaan met lezen, hij is niets "vergeten".

Ebooks zijn meestal net wat goedkoper dan papieren versies. Maar dat is niet altijd het geval.

De meeste ereaders hebben een beeldschermdiagonaal van 6 inch. Dat is niet zomaar, dat is voor het lezen een heel prettige grootte vandaar de populariteit van de 6 inch ereaders. Wanneer je veel op reis bent is een iets kleine ereader te prefereren. Kijk dan naar ereaders met een beeldschermdiagonaal van 5 inch.

sony prs-t3 met lichtje
Sony PRS-T3 met "lantaarntje"

Voor het lezen van een ebook op een ereader heb je, net als bij normale boeken, licht nodig. Hoe meer licht hoe beter. In de felle zon een ebook lezen op je ereader? Dat gaat perfect. Heb je geen licht, bijvoorbeeld in de nacht in bed? Dan kan je ook niet lezen, tenzij de ereader voorzien is van een lichtje (of je het bedlampje aanzet). Vroeger was dit bij ereaders een klein "lantaarntje" die licht op het scherm scheen. Tegenwoordig hebben de betere ereaders een ingebouwde verlichting en dat is werkelijk ideaal. Je kan dat zowel in de felle zon als in de nacht een boek lezen.

Waarschuwing

Alle ereaders zijn "ongeveer" aan elkaar gelijk en je bent op alle ereader in staat ebooks te lezen die je bij online winkels kan kopen. Maar daar is een uitzondering op.

De online winkel Amazon heeft een eigen ereader die niet in staat is de standaar "epub" ebooks te lezen. Alleen ebooks die je bij Amazon hebt gekocht kan je op hun ereader lezen. Bedenk je dus drie keer voordat je een ereader van Amazon koopt.

De reden dat Amazon zo'n afwijkende ereader heeft komt omdat Amazon wil dat je alleen maar ebooks bij hun koopt en niet bij de concurrent. Fijn voor Amazon maar niet voor de consument. Dat voelt niet goed aan. Wij raden je af om een Amazon ereader te kopen, tenzij je hele specifieke boeken wil lezen die alleen maar bij Amazon te krijgen zijn.

De ereaders van Amazon hebben als productnaam "Kindle". Begrijp ons niet verkeerd, de Kindle ereaders zijn technisch zeer goed, daar is niets op aan te merken, het is de "vendor lock in" waar we problemen mee hebben, dat je alleen maar de boeken die bij Amazon hebt gekocht kan lezen op hun Kindle ereader. Voor de zekerheid, heb je een "normale" ereader, dus niet die van Amazon, dan moet je bij Amazon geen boeken kopen want die zijn dus niet op een normale ereader te lezen.

Overigens, tegenwoordig is het met een beetje zoeken op het internet, om Amazon boeken, ook met DRM bescherming, om te zetten naar het epub formaat. Andersom is ook mogelijk, een epub ebook omzetten naar mobi formaat wat door de Kindle geaccepteerd wordt. Hoe dat gaat is ook op het internet in ruime mate te vinden (wij zouden daar Calibre voor gebruiken).

Verdere lezen

Het artikel "ereaders kiezen uit verschillende typen" helpt je een keuze te maken voor een geschikte ereader.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­