Ereaders FAQ

faq

Adobe Digital Editions

Adobe Digital Editions (ADE) is een software programma waarmee met DRM beveiligde ebooks op een ereader gezet kunnen worden. Dat is geen optie, het is de enige manier om een beveiligd gekocht ebook op een ereader te zetten. Je wordt dus verplicht dit programma te gebruiken. Ook moet je eerst bij Adobe een account maken om van ADE gebruik te maken en moet je de ereader aan hetzelfde account koppelen. Heel naar en eng. Wat zou er gebeuren als Adobe over 10 jaar besluit te stoppen met ADE? Zijn al je ebooks dan ineens waardeloos geworden en onbruikbaar? Waarschijnlijk wel. Dit is al eerder gebeurd in de muziekindustrie met Microsoft's mp3 speler Zune. Ebooks beveiligen met DRM is een slecht idee en het ziet er naar uit dat dit tot het verleden gaat behoren. Veel online winkels leveren niet meer DRM beveiligde ebooks maar zijn overgeschakeld naar social-drm.

DRM

DRM staat voor Digital Rights Management en is een beveiligingsstandaard die ebooks beschermen tegen kopiëren. Tijden de koop van een ebook met DRM wordt jouw ereader gekoppeld aan het ebook. Hierdoor kan je dat ebook alleen maar op die ereader lezen en nergens anders. Niet handig. Dit is een van de redenen dat steeds meer bedrijven overgaan om ebooks zonder DRM te verkopen. Vaak is dan wel social DRM gebruikt.

Ebook

Een elektronisch boek. Hoewel technisch gesproken geen bepaald formaat vastgelegd is heeft 99,999% van de uitgegeven boeken en epub formaat (soms zijn ebooks verkrijgbaar in een ander formaat zoals pdf of mobi). Ebooks in epub formaat kan je op vrijwel alle ereaders lezen. Ebooks kunnen eventueel beveiligd zijn tegen kopiëren.

eInk display

Het scherm van een "echte" ereader is gemaakt van eInk technologie. Dit is een heel ander type scherm dan van een monitor of tablet. Het is speciaal gemaakt om prettig boeken mee te lezen. Door de gebruikte techniek leest het net als een papieren bladzijde. Dit in tegenstelling tot LCD schermen zoals van een tablet. Een LCD scherm zend licht uit en daarom kan je hem lezen (maar moeilijk bij zonlicht), een eInk scherm kan je lezen omdat er licht op valt en gereflecteerd wordt, dat is een heel wezenlijk verschil. Lezen in felle zon? Geen enkel probleem. Een eInk scherm vraagt ook heel weinig energie en dat is de reden dat je wekenlang met een acculading boeken kan lezen op een erader.

eInk Carta

De fabrikant die eInk schermen maakt heeft in 2013 een nieuw type scherm geïntroduceerd die ze Carta noemen. Deze zou ten opzichte van haar voorganger een veel beter contrast hebben. In de praktijk is het verschil met de eInk Pearl technologie heel beperkt. Het wit is inderdaad iets witter en het zwart wat zwarter maar zoveel verschil is er ook weer niet.

eInk Pearl

De fabrikant eInk heeft door de jaren heen haar schermen verbeterd. Het eInk Pearl scherm is rond 2010 geïntroduceerd en kende ten opzichte van haar voorganger, de Vizplex technologie, een aantal verbeteringen. Zo is het aantal grijsgradaties toegenomen van 8 naar 16, is het contrast verbeterd en is de snelheid waarmee het scherm ververst kan worden toegenomen.

eInk Vizplex

Vizplex is een eInk scherm technologie uit 2008 en is later verbetert door de Pearl technologie. De Vizplex eInk scherm hadden acht grijsgradaties dat in die tijd al veel was. Ook was het contrast met haar voorganger verbeterd.

Ereader of e-reader

Een ereader is een apparaat waarmee je elektronische boeken (ebooks) kan lezen. Op een enkele hele vreemde uitzondering na ondersteunen alle ereaders de epub standaard. Hierdoor kan je ebooks lezen die waar dan ook zijn gemaakt zijn in het epub formaat.

epub

Ebooks zijn opgeslagen in een computerbestand. Naast de letters die je leest is het bestand ook opgeslagen hoe de tekst weergeven moet worden zoals, kopjes, schuinschrift, vetgedrukt en dergelijke. Hoe die twee elementen (inhoud en presentatie) zijn samengevoegd is vastgelegd in een standaard. Dat is de epub standaard. Hierdoor zijn ebooks die op basis van epub zijn gemaakt uitwisselbaar en te lezen op iedere ereader. Ebooks hebben de bestandsextensie ".epub". Epub staat voor Electronic Publication en is bedacht door de International Digital Publishing Forum. De eerste versie van de epub standaard stamt uit 2007. Feitelijk is het een formaat dat heel veel weg heeft van html waarop webpagina's zijn gebaseerd.

Social DRM

Wanneer een ebook met social DRM is beschermd dan staat op regelmatige plekken in het ebook, zichtbaar of onzichtbaar de naam van de oorspronkelijke koper (maar soms alleen op de laatste pagina). Mocht het boek gekopieerd worden dan kan achteraf altijd achterhaald worden wie zo onvoorzichtig is geweest om dit ebook te verspreiden. Technisch gezien kan je een met sociaal DRM beveiligd ebook gewoon kopiëren. Alleen het is niet toegestaan.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­