Ebook bestandstypen zoals ePub en pdf

Sinds (ongeveer) 1980 zijn boeken, documenten, folders, tijdschriften, handleidingen en helpdocumenten in toenemende mate in digitaal formaat uitgegeven. Iedere uitgever heeft destijds de meest voor de hand liggende bestandsformaat gekozen of soms zelf er een verzonnen. Zo zijn tientallen bestandsformaten / extensies voor ebooks / eboeken en documenten ontstaan.

De vraag is, kan een ereader die jij op het oog hebt, al die bestandsformaten weergeven? Eerst moet je jezelf afvragen welke bestandsformaten je zou willen lezen. 99,99% van de ereader kopers zullen genoeg hebben aan het populaire epub formaat (zie hierna). Wil je per se een bepaald ander bestandsformaat kunnen lezen dan is het goed om te controleren of je toekomstige ereader dit formaat ondersteunt. Mocht je een ereader op het oog hebben, maar die blijkt net dat ene formaat niet te ondersteunen, geen ramp. Weet dat er gratis programma's zijn zoals Calibre die heel eenvoudig een document/ebook formaat kan omzetten in een ander formaat.

Top 3 ebookformaten

Voordat we een opsomming maken van de verschillende ebookformaten, willen we je meegeven wat de top 3 ebookformaten zijn. Kan je ereader die lezen, dan zit je "save". Deze formaten zijn in belangrijkheid: epub, pdf en txt. Hier tref je een overzicht aan van ereaders die deze drie bestandsformaten ondersteunen.

Geruststelling: ePub is dé wereldstandaard

We beginnen met een geruststelling, vrijwel alle ebooks / eboeken die sinds (ongeveer) 2008 zijn uitgegeven worden zonder uitzondering* gepubliceerd in het internationaal aanvaard "ePub" bestandsformaat. Voor normale boeken die je koopt hoef jij je dus geen zorgen te maken. De ereaders kunnen allemaal* eboeken lezen die gebaseerd zijn op de ePub standaard. Onderstaande lijst met bestandsformaten laat feitelijk oude of niet specifiek voor ebook gebruikte bestandsformaten zien. Een voorbeeldje: het chm bestandsformaat is jarenlang door Microsoft gebruikt om hulp / help documenten in op te slaan. Dat is dus geen echt ebookformaat. Maar zou je deze hulpdocumenten willen lezen op een ereader dan moet je ereader dat wel ondersteunen. Per bestandsformaat staat een link waarbij je een overzicht krijgt welke ereaders dit bestandstype kunnen lezen/ondersteunen.

*er is één uitzondering hierop: dat zijn de boeken en ereaders die amazon.com uitgeeft. Lees meer over de afwijkende ereaders en afwijkende bestandsformaat van Amazon.

Speciaal aandacht voor PDF documenten

Naast ePub zijn er, vooral vanuit het verleden, heel veel boeken/documenten in omloop, vele zelfs gratis, die in het pdf bestandsformaat zijn opgeslagen. PDF documenten kunnen door iedere ereader gelezen worden, maar daar kleven wel wat haken en ogen aan. Lees meer over het lezen van pdf documenten op ereaders.

De meest voorkomende ebook bestandsformaten

.azw

Dit is een met DRM beveiligd ebook formaat dat alleen gebruikt wordt door Amazon en alleen op haar eigen ereaders (en reader apps) gelezen kan worden. Het is een aangepaste versie van .mobi

.chm

Deze afkorting staat voor compiled html microsoft. Dit is het formaat dat Microsoft jarenlang heeft gebruikt voor haar hulp/help bestanden. Overzicht met ereaders die .chm ondersteunen.

.djvu

Wordt uitgesproken als déjà vu is een bestandsformaat dat een tijd lang gezien werd als de tegenhanger van pdf. De compressie ratio van gescande documenten lag een heel stuk hoger dan pdf bij gelijkblijvende kwaliteit.

.epub

Deze afkorting staat voor electronic publication. Dit is een internationaal geaccepteerde, open, standaard voor het publiceren van boeken die ebooks of eboeken worden genoemd. Vrijwel ieder boek dat sinds 2008 digitaal is gepubliceerd is beschikbaar in het epub bestandsformaat. Epub bestanden kunnen DRM vrij en DRM beschermd zijn op basis van Adobe's Adept DRM en kunnen met ADE (Adobe Digital Editions worden gelezen en beschermde ebooks kunnen via dit programma op een ereader worden geplaatst. Lees meer over DRM bij ebooks. Epub past text reflow toe bij het weergeven van de inhoud van de publicatie.

.fb2

Deze afkorting staat voor fiction book. Het bestandsformaat is ontwikkeld in Rusland en daar, en in landen om Rusland heen een populair formaat.

.htxt

Een DRM beveiligde versie van een .txt bestand. boekformaat. Een eerdere versie heette .mtxt. Beide formaten zijn specifiek voor de Hanvon ereaders.

.lit

Deze afkorting staat voor literature. Het is een ebook formaat met DRM van Microsoft. Microsoft zal de ondersteuning van .lit stoppen op 30 augustus 2012.

.lrf, .lrs en .lrx

Bestandsformaten die Sony gebruikte voor haar eigen ebook formaat, BBeB genoemd (BroadBand eBook). Sony heeft officieel de ondersteuning van deze formaten stopgezet.

.mobi

Dit wordt het "mobi pocket" formaat genoemd. Mobipocket was ereader software uit de tijd van PDA's. Daardoor heeft het een aantal beperkingen die destijds geen beperkingen waren, zoals een foto niet groter mag zijn dan 64 K.

.odt

Open Document Text, een open standaard voor het vastleggen van teksten/documenten. Gebruikt in StarOffice, OpenOffice / LibreOffice. Microsoft Office 2007 en later ondersteunen ook het .odt formaat.

.oeb

Een voorloper van de epub standaard. Staat voor Open Ebook format.

.txt

Dit bestandsformaat is de meest elementaire vorm van teksten opslaan. Eenvoudiger kan niet. Een .txt bestand bevat alleen maar letters, cijfers en leestekens (op een paar speciale tekens zoals ga-naar-het-begin-van-de-volgende-regel, en zo na). Dit bestandsformaat kent dus geen "opmaak" zoals kopjes, vetgedrukt, schuinschrift en dergelijke. Zelfs is het opnemen van illustraties niet mogelijk. Alleen maar lappen saaie niet vormgegeven tekst. Desondanks zijn veel gratis ebooks (ook) verkrijgbaar in het .txt formaat. Vrijwel iedere ereader ondersteund .txt bestanden. Overzicht met ereaders die .txt ondersteunen.

.pdf

Deze afkorting staat voor portable document format. Veel, vooral voor 2008 uitgegeven boeken, zijn in dit ebookformaat uitgegeven. Pdf is vooral bekend geworden van een standaard documenttype waarin documenten, brochures, handleidingen, etc in uitgegeven werden en op vrijwel iedere computer leesbaar zijn met Adobe's pdf reader. Pdf documenten zijn doorgaans uitgegeven met een (al dan niet dubbele) A4 of A5 papiergrootte in gedachte. Pdf heeft het voordeel dat het altijd op het scherm wordt getoond zoals de grafische vormgever heeft bedoeld. Op ieder beeldscherm ziet het pdf document hetzelfde uit.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen