Bediening van ereaders
Op ereaders tref je, afhankelijk van fabrikant en model vier verschillende bedieningstechnieken aan:
- Met knoppen
- Met je vinger op een infra rood aanraakscherm
- Met je vinger of stylus (stokje) op een capacitief aanraakscherm
- Met een speciale elektronische pen (Wacom technologie)
Bediening met knoppen
Veel ereaders zijn voorzien van knoppen. Deze bevinden zich vaak aan de rechter en linker zijkant van het scherm, maar soms (ook) onderaan. De belangrijkste functies zijn volgende, vorige pagina en menu. Via het menu kan je instellingen maken of een nieuw boek selecteren en dergelijke. Een enkele ereader die geheel op aanraakscherm werkt heeft op zijn minst nog een knop: voor het aan of uitzetten.
Bediening met vinger of stylus met een infra rood aanraakscherm
De meest populaire manier om een ereader te bedienen is het aanraakscherm. Vrijwel alle gerenommeerde merken leveren een ereader met dit type scherm/bediening. De fabrikanten leveren aanraakschermen met infrarood techniek of een capacitieve techniek. Beide systemen werken vrijwel even prettig.
Het grote voordeel van de aanraakschermen dat ze heel natuurlijk aanvoelen en je hebt geen speciaal "gereedschap" nodig om de ereader te bedienen, je hebt je vingers altijd "bij de hand". Dat de bediening met je vinger heel intuïtief werkt blijkt wel uit het feit dat alle populaire "draagbare" apparaten zoals tablets, telefoons en steeds meer computers ook met vingerbediening werken.
Een bijkomend voordeel van het aanraakscherm t.o.v. knopbediening is dat als je in de nacht een pagina wil omslaan, je partner die waarschijnlijk al naast je ligt te slapen, geen "klik" hoort als je een knop indrukt voor de volgende pagina. Je hoeft alleen maar het scherm aan te raken of een veegbeweging te maken over het scherm alsof je een pagina omslaat. Lekker in bed lezen zonder dat je partner wakker blijft/wordt.
Het voordeel van de infrarood techniek boven de capacitief aanraakscherm is dat geen speciale folie over het scherm ligt waardoor het scherm minder reflecteert. Natuurlijk heeft een infrarood aanraakscherm ook een nadeel, rond het scherm zit een heel klein opstaand randje waarin de infrarood sensors zitten, maar dat is verwaarloosbaar hoog. Daarnaast vergt deze infrarood techniek wat meer energie waardoor de accu iets sneller op is. Maar in de praktijk blijkt dit geen probleem op te leveren aangezien twee weken tot zelfs twee maanden lezen op een acculading zeer ruim is.
Bediening met vinger of stylus met een capacitief aanraakscherm
Bij deze aanraakschermen ligt over het scherm een, onzichtbaar en heel dun folie, die als je met je vinger druk uitoefent kan uitrekenen waar je op het scherm drukt. Deze techniek wordt toegepast bij vrijwel alle moderne telefoons en tablets. Bij ereaders is deze techniek minder gewenst (maar wel soms toegepast) vanwege het feit dat deze dunnen folie het scherm meer reflecterend maakt dan het zelf al was.
Bediening met een speciale elektronische pen (Wacom technologie)
Een beperkt aantal ereaders is uitgevoerd met de zogenaamde Wacom technologie. Wacom is een zeer gewaardeerde en zelfs wereldbekende fabrikant van grafische tablet (we doelen hier op een soort muis-technologie maar dan met een pen speciaal voor diegene die veel met grafische gereedschappen zoals Photoshop werken). Deze techniek is echter niet fijn bij een ereader want je hebt altijd een speciale pen in je hand nodig om de ereader te bedienen. Voor ons, bij de ereader een duidelijk afrader.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie