Wat is DRM voor ebooks?

DRM staat voor Digital Rights Management. Met DRM worden ebooks / eboeken beschermd tegen kopiëren. Uitgevers zijn bang dat hun boeken gekopieerd worden en hebben een anti kopieerbeveiliging aangebracht op de gekochte ebooks. Bij ebooks wordt vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van de ADEPT technologie van Adobe.

Inhoud

Wanneer je een ebook koopt (dat veel met DRM wordt aangeboden), ben je verplicht om:

  • Een Adobe account te maken.
  • Adobe Digital Edition Software (ADE) te downloaden en te installeren op je pc.
  • Je pc te autoriseren voor gebruik van deze software op basis van je Adobe account.
  • Je ereader te autoriseren voor gebruik van deze software op basis van je Adobe account.

Of je het wilt of niet, maar je bent verplicht* bovenstaande stappen uit te voeren. Doe je dit niet, dat ben je niet in staat DRM / ADEPT beveiligde boeken op je pc of ereader te lezen. Lees eventueel de ADE installatie instructies.

Tijdens het kopen wordt het gekochte boek gekoppeld aan het gebruikte Adobe account. Niemand behalve jij is in staat dat gekochte boek te lezen op pc of ereader. Een extra beperking: je kan deze gekochte ebooks alleen maar lezen als je het account werkt. Als je het password kwijt bent heb je een probleem.

Als je eenmaal de eenmalige installatie en autorisaties hebt uitgevoerd kan je met deze instructie ebooks op je ereader plaatsen.

Met DRM op een ebook wordt een soort elektronisch slot op het gekochte boek gezet. De eigenaar heeft maar één sleutel. En die kan hij niet aan iemand anders geven. Want die sleutel zit "in" je ereader. Dus feitelijk is het gekochte boek en jouw ereader voor eeuwig met elkaar verbonden. Natuurlijk kan je (zolang Adobe zijn ADEPT technologie ondersteund, je boek overzetten naar een tweede ereader. Maar die moet wel van jou zijn. Dus op basis van jouw account zijn geautoriseerd. Een ereader kan niet voor twee accounts geautoriseerd worden.

* er is een manier om hier onder uit te komen. Je moet wel ADE installeren, je pc en je ereader autoriseren, maar je hoeft geen Adobe account te maken. Je koopt dan de ebooks met een "anonymous" account. Maar daar kleeft een groot nadeel aan. Het gekochte ebook is nu niet aan je account maar aan je computer gekoppeld. Gaat je computer, harde schijf kapot of koop je een nieuw besturingssysteem dan zijn je gekochte ebooks waardeloos geworden. Overzetten is er niet bij.

Wat zijn de beperkingen / nadelen van DRM?

  • Adobe moet je ereader ondersteunen met haar ADEPT technologie. Controleer of jouw ereader ondersteund wordt.
  • Ebooks die je een Adobe account koopt (je kan niet anders*) zijn gekoppeld aan dit specifieke account. Een ander account, al is het van je partner, of een door jou gemaakte tweede account, kan je niet de door jou gekochte boeken lezen! Je aankoop is dus eeuwig gekoppeld aan je Adobe account.
  • Eeuwig gekoppeld... dat is wel zeer lang, maar wat als Adobe stopt met deze DRM dienstverlening of als zij failliet gaat? Dan ben je de klos. En die veronderstelling is niet vreemd. Adobe had hiervoor een ander DRM systeem. Maar ze zijn overgestapt op een andere DRM techniek. Ebooks die je destijds had gekocht kan je nu niet meer op een nieuwe ereader zetten. Je kan wel de ebooks die je destijds op je ereader hebt gezet blijven lezen, maar wil je ze overzetten op een nieuw gekochte ereader dan is dat niet meer mogelijk. Opnieuw kopen is de enige mogelijkheid.
  • Wanneer op een of andere manier je Adobe account onbruikbaar is geworden en er is geen methode meer om dit te herstellen zijn de door jou aangekochte ebooks nutteloos geworden. Je kan er niets meer mee doen.
  • Je kan een gekocht ebook niet uitlenen aan iemand anders.
  • Je kan een gekocht ebook niet verkopen aan iemand anders.
  • Je kan een gekocht ebook niet weggegeven aan iemand anders.
  • Je kan ebooks overzetten van de ene naar de andere computer. Maar dat is beperkt tot zes computers. Stel dat je gemiddeld drie jaar doet met een computer, dan zijn ebooks die je 6x3=18 jaar geleden hebt gekocht ineens waardeloos geworden. Want je kan geen zevende computer autoriseren. Hoewel, je kan bij Adobe smeken om het toch nog eens te doen. Maar dat is toch een vreemde manier van doen. Adobe schrijft letterlijk op haar website: What is the maximum number of computers and devices that I can authorize? You can activate up to six computers or devices . If you reach the limit, contact Customer Service to reset your activations.

Ons standpunt ten opzichte van DRM

Uitgevers van ebooks / eboeken proberen hun eigendom te beschermen tegen kopiëren. Wij begrijpen dat goed. En vinden dat de uitgevers/auteurs daar alle recht toe hebben. Alleen de uitwerking daarvan met DRM is vreselijk slecht. DRM wordt niet alleen toegepast bij ebooks maar vergelijkbare DRM technieken worden ook toegepast op muziek, films, software etc.

We moeten bekennen, we kennen geen enkele DRM beveiliging, die goed acceptabel is. Wij vinden dat de balans doorslaat naar de uitgever ten nadele van de consument.

Wij nemen het standpunt in dat als je iets koopt, dat het je eigendom is en dat je daarna zelf mag bepalen wat je er mee doet. DRM ontneemt je dat recht. Dat vinden we principieel fout.

Waarom kan je een gekocht papieren boek uitlenen, weggeven of zelfs verkopen en is dit allemaal niet mogelijk bij DRM beveiligde boeken? Je leest het goed, ook een boek dat je gekocht hebt voor iemand anders, kan die ander niet lezen.

Het wordt nog gekker. Stel dat je ereader defect raakt. Dan hoop ik dat je de gekochte boeken ook ergens op je computer hebt staan (en liefst ook nog een back-up daarvan: tip: gebruik dropbox.com). Je koopt een nieuwe ereader en je denkt de boeken dan even op je nieuwe ereader te zetten. Niet dus. Want die nieuwe ereader wordt gezien als een ereader van iemand anders en denkt de leverancier van het ebook dat je aan het kopiëren bent. En dat mag niet.

Je moet bij Adobe, die de kopieerbeveiliging heeft gemaakt voor (de meeste) ebooks, aan geven dat je vorige ereader defect is en dat je nu een ander apparaat hebt gekocht. Je vraagt dan Adobe om het tweede apparaat, via jouw account bij Adobe (dat kan jij alleen maar doen) te machtigen om je eigen gekochte boeken te mogen lezen!

OK, het kan dus wel, boeken "overzetten" / op twee ereaders opslaan? Ja, maar Adobe laat dat maar een stuk of zeven keer toe. Daarna is het over en uit.

Gekochte DRM ebooks heb je maar tijdelijk in bezit en ben je daarna kwijt

Feitelijk is DRM een soort van "uiterste houdbaarheidsdatum". Ooit komt het moment dat de jou aangeschafte ebooks niet meer te lezen zijn op een nieuw apparaat. Alsof je na 7 keer verhuizen je papieren boeken ineens niet meer mag lezen! Het is aannemelijk dat Adobe haar ADEPT technologie niet voor eeuwig zal ondersteunen. De vraag is óf ze een opvolger maakt en of die opvolger de gekochte ebooks op basis van ADEPT zal blijven ondersteunen. Maar ooit komt een dag, desnoods is dit na onze dood, dat de boeken niet meer leesbaar zijn. Dit is per definities een nadeel ten opzichte van papieren boeken.

Na de dood

Alle papieren boeken zullen na je dood overgaan naar je erven. Eboeken dus niet. Die hebben jouw account niet, of hebben een ander account. En ebooks overzetten van het ene naar het andere account is niet mogelijk.

Na een echtscheiding

Ebooks die je samen hebt gekocht (maar dat doe je met één specifieke account) blijven, na een scheiding, bij degene die het "account" bezit bij Adobe. Een ebook kan je dus niet overdragen aan je partner na een scheiding.

Wat nou als Adobe niet meer bestaat?

Het zal niet zo snel gebeuren, maar het is al eerder gebeurd met mp3 muziek, dat de DRM leverancier "er mee ophield". Vanaf dat moment kon je de aangekochte muziekjes niet meer overzetten op een ander of nieuw apparaat.

Is het mogelijk DRM kopieerbeveiliging van ebooks verwijderen?

Is het mogelijk de DRM kopieerbeveiliging van een ebook te verwijderen waardoor ik zelf kan bepalen "tot in den eeuwigheid" op welke apparaten ik mijn gekochte eboeken kan lezen? Het antwoord is ja. En het is zelfs niet zo heel complex. Zoek met Google op epub kopieerbeveiliging verwijderen calibre, of remove drm epub calibre plugin, en je weet meer. Calibre is overigens een heel fraai stukje software waarmee je o.a. je eboeken verzameling kan beheren maar nog veel meer!

Met nadruk schrijven wij dat we dit gedrag afkeuren om daarmee "illegale boeken" in omloop te brengen. Wij vinden dat het verwijderen van DRM alleen geoorloofd is als je zelf een ebook hebt gekocht en wil veiligstellen voor later gebruik.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­